dimecres, 27 de juliol del 2011

ELS MISTERIS DEL PROGRÉS (Un microrelat de Josep-Ramon Bach)

Va obrir el diccionari i va veure que la paraula Conill havia crescut tant que ella sola ocupava una doble pàgina. Es va estranyar molt, però va pensar que a vegades les paraules ja ho fan això d'independitzar-se. Sovint n’hi ha que diuen allò que no diuen, a pesar de la insistència de les autoritats acadèmiques en assegurar el contrari.

L’Ovidi Arderiu va tancar el diccionari i no va pensar-hi més. Fins al cap d’uns dies, que en obrir-lo de nou, la paraula conill ja s’ho havia cruspit tot. Com si els mots fossin herba rodona i les pàgines bancals i la paraula conill fos un mamífer lepòrid i el volum, un escena bucòlica de dues hectàrees d’extensió, el diccionari havia deixat de ser una obra filològica per convertir-se en un capítol més de la història natural.




Microrelat inclòs al llibre inèdit “El ventríloc tartamut”.

Josep-Ramon Bach (Sabadell, 1946) és poeta, narrador i dramaturg. Ha publicat 23 llibres entre els que destaquem els que fan referència al mite personal de Kosambi: “Ploma Blanca” (Poesia Oral Africana), “L’Ocell Imperfecte” (Premis de la crítica Serra d’Or i Cavall Verd), “Viatge al cor de Li Bo” i “Kosambi, el Narrador”, així com “Viatge per l’Àfrica” i “El Gos poeta” escrits per a infants. Entre els més recents, tres llibres de poemes “Reliquiari”, “El laberint de Filomena” (Premi Cadaqués a Rosa Leveroni) i “Versions profanes”. I dos llibres de teatre “Diàlegs Morals sobre la Felicitat” (Premi Recull) i “La Dama de Cors se’n va de Copes” (Premi Lluís Solà).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada